Reszelt leves
Ennek a levesnek a főzését a reszelt elkészítésével kezdjük.
Két tojást villával felverünk, teszünk bele egy pici sót, majd annyi liszttel gyúrjuk össze amennyit felvesz, amíg kemény tészta lesz belőle. Ezt lereszeljük a nagy lyukú reszelőn, és szétterítve hagyjuk száradni.
A leves elkészítése:
Odatesszük a kockára vágott füstölt szalonnát, amikor megpirult kiszedjük a szalonnát, félretesszük, a zsírjában megdinsztelünk egy apróra vágott hagymát, majd beleteszünk kétdarab megpucolt, megreszelt sárgarépát és egy darab petrezselymet, feltöltjük két deciliter vízzel, és puhára pároljuk.
Fűszerezzük: pirospaprika, bors, só, szárított zöldség. Feltöltjük vízzel, amikor forr, beletesszük a reszelt tésztát. Ha puhára főtt, a tetejére tesszük a pirított szalonnát és az apróra vágott petrezselyemzöldet:
Kapros, juhtúrós lepény
Kenyértésztát dagasztunk: egy kiló liszt, négy darab főtt krumpli megreszelve, egy kávéskanál só, élesztő (vagy kovász), és langyos víz.
Eltesszük a tésztát kelni.
Előkészítjük a tölteléket: fél kiló juhtúrót két deciliter tejföllel kikavarunk, és hozzáadunk egy csokor apróra vágott kaprot:
Amikor a tészta megkelt, két darabra szakítjuk, kézzel kinyújtjuk, olvasztott vajjal lekenjük, rátesszük a tölteléket, és feltekerjük.
Ismét lekenjük olvasztott vajjal, és a sütőbe tesszük:
Málé
Egy csésze cukrot két egész tojással kikeverünk, hozzáadunk egy csésze búzalisztet, két csésze puliszkalisztet, egy csésze tejet, egy sütőport, egy citrom reszelt héját, és egy csomag vaníliás cukrot. Az alapanyagokat összekeverjük, sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, és megsütjük.
Az alapanyagokat összekeverjük, sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, és megsütjük.
Az alapanyagokat összekeverjük, sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, és megsütjük: