Rongyos köménymagleves
Szükségeltetik a leveshez:
1 kanál zsír,1 kanál köménymag ,1 fej hagyma, só.
A rongyos laskához: 1 tojás és liszt, "amennyit felvesz ".
A zsíron kipattogtatok egy kanál köménymagot. 1 kanál liszttel leszórom, átkavarom. Egy szép fej hagymával és egy bő liter vízzel, sóval egynegyed óráig főzöm, majd leszűröm.
Egy tojást liszttel csomómentesen elkavarok, kevés borvízzel hígítom, hogy híg tésztát kapjak. Tölcsérbe öntöm, és „berongyolom", belecsorgatom a lobogó levesbe, folyamatosan kevergetve. Mi még lerben pirított kenyérkockát is szoktunk enni hozzá.
Kapros-ordás palacsinta
Hozzávalók:
1/2 kg liszt, 2 evőkanál cukor, 1 kiskanál olaj, csipetnyi só,
1 tojás, tej, ásványvíz.
A töltelék: 1/2 kg orda (villával összetörjük), 2-3 szál kapor, 2 tojássárgája, 10 dkg cukor, 1-2 tasak vaniliacukor (ízlés szerint). A hozzávalókat pár evőkanál tejjel összekeverjük.
Egy tetszőleges edénybe szitáljuk a lisztet, majd hozzáadjuk az olajat, sót, cukrot. A közepébe egy kis mélyedést formálunk, ahová beleütjük a tojást, valamint egy kevés tejet töltünk rá. Alaposan összedolgozzuk.
Apránként tejet/vizet adunk hozzá felváltva egészen addig, míg a tésztamassza enyhén folyékony és krémes jellegűvé válik. Vigyázni kell, hogy óvatosan, lassan hígítsuk a masszát, különben csomós marad. Mikor már simára kevertük a tésztát, hagyjuk egy picit pihenni.
Felforrósítunk egy serpenyőt, benne kevés olajjal. Beletöltünk egy merőkanál tésztát úgy, hogy a massza a serpenyő egészét kitöltse. Amikor kezd a tészta elválni a serpenyőtől (valamint a tészta széle enyhén barnás lesz) egy késsel/lapáttal megfordítjuk és a másik oldalát is megsütjük.
A kész palacsintát egy tányérra helyezve megkenjük ordakrémmel vagy lekvárral majd felcsavarjuk.
Ugyanígy elkészítjük a többi palacsintát is, míg a tészta el nem fogy.
Angyalbügyürű piros áfonyaszósszal
Szükségeltetik:
1 kg pityóka (lisztes, öreg) ,liszt, amennyit felvesz (kb. 1/4 kg)
1 kanál zsír,csipet só,1 tojás,prézli (kenyérmorzsa),vaníliás cukor
A pityókát héjában, enyhe sós vízben megfőzöm, meghámozom, és langyosan áttöröm. Laskadeszkára borítom, rászórom a lisztet, ráütöm a tojást, zsírt kanalazok rá, összegyúrom. Ha összeállt a tészta, „bögyörőket" sodrok belőle: késsel apró darabkákat vágok, és egyet „bögyörítek" rajtuk.
A bögyörőket bő sós vízben kifőzöm, leszűröm, és megpirított prézlibe forgatom.
Megszórom vaníliás cukorral, fahéjjal, de szórhatja ki-ki, amivel szereti. Dióba, mákba is forgathatjuk, akár mézzel is lehet fogyasztani .
Nekünk piros áfonyaszósszal ízlett a legjobban. : )