Gyakorlati forduló - Nádasdladányi Kukták- II.kcs.- Nádasdladányi Nádasdy Ferenc Általános Iskola

2021. november 08.
83
Gyakorlati forduló - Nádasdladányi Kukták- II.kcs.- Nádasdladányi Nádasdy Ferenc Általános Iskola

Nádasdladányi Kukták- II. kcs.
Nádasdladányi Nádasdy Ferenc Általános Iskola
Csapattagok: Koller Csenge,Grimm Nóra Szabina,Váczi Roland,Lepsényi Regina.
Felkészítő tanár: Pénzes Zsuzsanna tanárnő.


Íme a Nádasdladányi Kukták- munkája:

„A farmtól az asztalig!”

Nagyon megörültünk, amikor Zsuzsa nénitől hallottunk a versenyről. Rögtön eszünkbe jutottak a kedves emlékek, hisz alsós korunkban két alkalommal is eljutottunk Nyíregyházára az országos döntőbe. Gondoltuk, hogy ezt ismét meg kellene célozni, szeretnénk feleleveníteni a régi kedves emlékeket. Így nagyon hamar össze is állt a csapatunk a kiírt versenyre.

A csapat feladata az volt, hogy készítsünk egy levest és egy főételt, mely sok zöldségfélét, gabonafélét, gyümölcsöt, esetleg lekvárt tartalmaz. A felhasznált alapanyagokat a környezetünkben keressük, az étel pedig legyen jellemző a lakóhelyünkre. Gondolkodtunk, ötleteltünk a csapattagokkal, vajon mit is készítsünk?

 

A megyeszékhelyünkön, Székesfehérváron rendszeresen szerveznek lecsófesztivált, és a településünkön, Nádasdladányban az idén szintén szerveztek lecsós ételek főzőversenyét. Ezért, úgy gondoltuk, hogy készítünk mi is „lecsós” alapú ételt.

Nekünk az alapanyagok beszerezésének a legközelebbi lehetősége a kertünk volt.

Leves: 

Hozzávalók, elkészítés menete: 

   Gyümölcsleves:

  • Alma
  • Szőlő
  • Körte- őszibarackkompót
  • Tejföl
  • Pudingpor
  • Méz
  • Egész fahéj
  • Szegfűszeg

Alapanyagok beszerzése: A hozzávalók saját kertünkből vannak, a kompótok már a beérett gyümölcseinkből készültek. A cukor helyett mézzel édesítettünk, és háznál vásárolt tejet használtunk.

A, Almaszedés 1


B


Elkészítés

A gyümölcsöket megmostuk, meghámoztuk, daraboltuk.

C


D


Mindig figyeltünk arra, hogy a gyümölcsök, amik éppen főttek ne főjenek el, hogy még roppanósak maradjanak, így több ásványi anyag maradjon bennük. Majd behabartuk. 

E

Főétel:

Felturbózott lecsó alapú édes savanyú mártás, csirkefalatkákkal:

Hozzávalók:

  • Paprika: 6-7 db
  • Sárgarépa: 3 db
  • Fokhagyma: 1 fej
  • Vöröshagyma: 3 db
  • Póréhagyma: 3 szál
  • Paradicsom püré: fél literes üveggel
  • Szójaszósz: 2 ek.
  • Méz: 2 ek.
  • Almaecet: 2 ek.
  • Darabolt csirkemell: fél kg
  • Curry: ízlés szerint
  • Só: ízlés szerint
  • Bors: ízlés szerint

Alapanyagok beszerzése: A zöldségeket a kertből szedtük. A paradicsompürét szintén már beérett paradicsomból készült.


G

A csirkét  a csapattársam nagymamájának az udvarából kaptuk.


tyúk

Elkészítés:

Bevonatos edényben készítettük, hogy a legminimálisabb hozzáadott zsiradékkal készíthessük el.

A zöldségeket megmostuk, daraboltuk. 

H
 

A húst minimális zsiradékon lepirítottuk, majd félretettük. 
 

I

A mártás készítése. A hagymát megpároltuk a sárgarépával, majd bele tettük a paprikát, fokhagymát, és póréhagymát. 

K

A paradicsompürét ízesítettük a szójaszósszal, almaecettel, mézzel, és a fűszerekkel, majd a serpenyőbe öntöttük, és az egészet összeforraltuk. Itt is figyeltünk a roppanóságra.

Köretnek kölest főztünk, a magas ásványi anyag, és rosttartalma miatt.

R

Elkészítés:

A kölest átmostuk, a kuktába átforrósítottuk, majd felöntöttük vízzel, miután felforrt, még pár percig főztük.

Terítés, tálalás:

Amíg elkészült az étel, megterítettünk, majd az elkészült ételt tálaltuk. Jöhetett a kóstolás. 

W

Eltakarítás:

Mindenkinek ízlett a sok finomság. Még a romeltakarítás várt ránk. A mosogatást, a rendrakást is közösen csapatmunkában végeztük el.

V

Nádasdladányi Kukták- - Koller Csenge, Grimm Nóra Szabina, Lepsényi Regina, Váczi Roland

 

Az ÖSSZES KÉP ITT TALÁLHATÓ!

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Amennyiben tovább használod weboldalunkat, úgy elfogadod a cookie-kat. A részletekért kattints ide!