"ÉLJ TUDATOSAN!” gyakorlati forduló.

2020. november 30.
582
0

Kedves Környezetvédő Barátaink!

„ÉLJ TUDATOSAN!”
Ennek szellemében
hirdettük meg a 16. „Rigó Énekeljen! ”Környezetvédelmi –és Egészségtudatos Kárpát - medencei Csapatversenyünket, hogy jobban megértsük milyen fontos és hasznos pl.az egészséges táplálkozás, vagy a sport –;
 a
szabad levegőn történő tartózkodás, illetve a  kirándulás is...

Közös munkánk során az alábbi témákat jártuk/ járjuk körül:

- ételreceptek,
- tudatos vásárlás,
- megfelelő konyhatechnológiai módszerek,
- biztonságos ételkészítés, balesetvédelmi szabályok,
- terítés, tálalás,
- vendégvárás,
- rend a konyhában.
                        

Az 1. forduló gyakorlati forduló, a feladat a következő volt:

a.) Kutatómunka: a csapatok felkutatják azokat az alapanyagokat, amelyek a lakóhelyükön vagy a közelében megtalálhatóak. A szülők, nagyszülők „kikérdezésével” felkutatják azon ételeket, amelyeket 30-40 évvel ezelőtt rendszeresen fogyasztottak, mára feledésbe is merülhettek.

b.) Receptkészítés: a felkutatott recepteket a csapatok feljegyzik a hozzávalók felsorolásával, az elkészítés módjával,  kiemelt figyelmet fordítanak a különleges fűszernövényeink használatára pl.: csombor, zsálya, rozmaring, kakukkfű, borsmenta, stb.

c.) Ételkészítés: a csapatok az általuk megszerzett recept alapján,  - életkoruknak megfelelően - elkészítenek legalább két féle ételt. Dokumentálják: fényképezik, videózzák az elkészítés menetét, a bevásárlástól a konyhai rendrakásig.

Elsőként a legjobb csapatok közül, fogadjátok szeretettel a Tiszadobi Széchenyi István Általános Iskola  7. osztályos Vadmálnák csapata munkáját, melynek tagjai:
Gorzsás Emma Málna,Gulyás Janka, Mata Boglárka, Tóth Attila, a "videón" Gulyás Janka helyett még Tóth Csongor  szerepelt a csapat felkészítő tanára: Porkolábné Gadnai Katalin tanárnő.

Kutatómunka: A csapat elmondása szerint a kiírt feladatatnak megfelelően,  a csapattagok otthon kérdezősködtek, "minden családban elsőként említették s görcslevest és a krumplilángost."  Ezért döntöttek az előző két étel elkészítése mellett, - "de hogy legyen desszert is" - írják,  " nudlit is főztünk mert ugyanabból a  tésztából készül mint a krumplilángos".
A gyerekek megtudták azt is hogy elődjeink Tiszadobon egyszerű parasztételeket készítettek, nem használtak fűszernövényeket, azokat gyógyteaként itták.

Receptkészítés: A csapat leírása szerint: "görcslevest, hurkatészta levest,  krumplilángost és nudlit" készített.
Hozzávalók: "krumpli főzőleves", kb. 1 dl olaj, 1 db paprika, 1db paradicsom, 1 fej hagyma, só, bors, pirospaprika, petrezselyemzöld. A tésztához: kb. 20-25 dkg liszt, 2-3 tojás.

Ételkészítés
:
" A vízbe beletesszük a paradicsomot, paprikát és a petrezselyemzöldet. A lisztből és a tojásból tésztát gyúrunk és vékonyra nyújtjuk. Közben a hagymát apróra vágtuk és a zsiradékon megpirítottuk. Sóval borssal, pirospaprikával ízesítjük, rákenyjük a kinyújtott tésztara. A tésztát elkezdjük feltekerni. A vékony tekercsekre görcsöt kötünk és a főzővízbe tesszük.
Majd friss zsályából és mentából teát forráztunk."


Kedves Vadmálnák csapata!
Gratulálunk  a kiváló munkátokhoz, csak így tovább, további sok sikert kívánunk Nektek!

Megjegyzés: a fenti írás és videó közzététele weboldalunkra, a felkészítő tanárnő és a csapattagok hozzájárulásával készült.                                            

 

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Amennyiben tovább használod weboldalunkat, úgy elfogadod a cookie-kat. A részletekért kattints ide!