DIÁKTOLL 2022/23- 1. forduló - GYŐZTESEK!

2022. december 02.
962
BNB


DIÁKTOLL PÁLYÁZAT  2022/23.  I. kcs: 3-4. évf.
ARANYFOKOZATÚ MINŐSÍTÉSÚ VERSENYZŐ:


Csiki Adél,

a tatabányai Pólya György Általános Iskola 3. osztályos tanulója!
Felkészítő tanára: Szabó Anita tanárnő.


Adél
ARANYFOKOZATÚ minősítése mellett, aranyérem, serleg és oklevél díjazásban is részesül!


Kedves Adél,
gratulálunk és további sok sikert kívánunk! 
...…és köszönjük a képet! : ) A képen  Csiki Adél, a tatabányai Pólya György Általános Iskola 3. osztályos tanulója és felkészítő tanára: Szabó Anita tanárnő.

Adél és Szabó Anita tanárnő (004)


Az 1. forduló feladata volt:

Írj fogalmazást az alábbi képről műfaji megkötés nélkül, legfeljebb 1 oldal terjedelemben:

ergosasa

A versenyzők 3 korcsoportban versenyeztek:

I. korcsoport:          3. és 4. osztályosok -,

II. korcsoport:         5. és 6. osztályosok -,

III. korcsoport:        7. és 8. osztályosok.


Először a          
3 - 4 . évf.  győztes fogalmazását- ,


majd lentebb az
5 - 6. évf. 1. helyezetttjét -,

végül "legalul" a
7 - 8. évf.  ARANYFOKOZATÚ  minősítésű győztes tanulójának nevét és  fogalmazását láthatjátok!


A f
ogalmazás írója: Csiki Adél,  3. évf.tanuló.  Iskola: Tatabánya -  Pólya György Általános Iskola
Felkészítő tanár: Szabó Anita tanárnő.

A győztes fogalmazás címe:
  A horgászás

Richárd apukájával horgászott. Nagyon izgult, mert még sohasem horgászott ezelőtt. Az elején nagyon nem ment neki, de annyira, hogy már majdnem feladta, mikor hirtelen felkiáltott:

  - Apa, kapás van! Richárd apukája egyből ugrott. - Rendben, máris jövök és segítek.

Egyből hálót ragadott és azonnal ki is vette a vízből, de csak egy kis kavics volt benne és Richárd nagyon elkeseredett.

Azonban egy jó óra múlva elkezdte húzni valami a zsinórt.

 A fiú felkiáltott: - Apa, apa, segíts!

Apukája rögtön elkapta a botot.
- Richárd, hozd a hálót! Amikor kihúzták a hálót egy szép nagy halat találtak benne. Ekkor értek a partra Richárd testvérei: a 10 éves Ludvig, a 12 éves Máté és a 20 éves Laura.

Az apja azért akarta, hogy Richárd is nagyon jól tudjon horgászni, mert a testvérei mind horgász világbajnokok voltak annyi idősen, mint Richárd. A kisfiú nagyon meg akart felelni az apjának, annak viszont semmi sem volt elég.

Richárdnak egyre romlottak a jegyei az iskolában, mert folyton a horgászaton járt az esze. A tanárai is hajtották és végül már nem tudta a fiú, hogy melyikre koncentráljon jobban.

Már úgy tűnt, hogy talán évet kell ismételnie, és a szülei komolyan aggódni kezdtek érte.

Anyukájának egyszer támadt egy ötlete és így szólt az apukához: - Te, Józsi, figyelj ide! Nem tesz ez a horgászat rosszat a fiunknak? - Dehogyis, Ági, mit gondolsz? Inkább az iskola tesz rosszat a gyereknek. - Hát jó! Akkor tudod mit teszünk? Egy hétre kivesszük az iskolából és ez alatt a hét alatt csak horgászik.

A következő héten meg békén hagyod a horgászattal és jár a suliba. Utána megtudjuk, melyik jobb a gyereknek. - Hát jó, legyen így.

Belevágtak a kísérletbe és két hét múlva megkérdezték Richárdot:

- Az iskola vagy a horgászás tetszett jobban?

- Nagyon szeretek horgászni, az iskolában viszont ott vannak a barátaim.

A szülei nagyon örültek Richárd válaszának. Anyukája így szólt: - Akkor azt tudjuk csinálni, hogy minden nap fél 4-kor elhozunk az iskolából, és utána mehetsz apával pecázni.

Már másnap el is ment a kisfiú az apukájával és fogott 10 halat. Így végre mindenki boldog volt. Itt a vége, fuss el véle!

s223233


DIÁKTOLL PÁLYÁZAT  2022/23.  II.kcs: 5-6. évf.
ARANYFOKOZATÚ MINŐSÍTÉSÚ VERSENYZŐ:
Kónya Kristóf,

a Péceli  Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola
6. osztályos tanulója!

Felkészítő tanára: Molnárné Cselőtei Ildikó tanárnő.

kónya kristóf

Kristóf
ARANYFOKOZATÚ  minősítése mellett, aranyérem, serleg és oklevél díjazásban is részesül!


Kedves Kristóf,
gratulálunk és további sok sikert kívánunk! 

A győztes  fogalmazás címe:  Pont egy ponty (elbeszélés a ponty szemszögéből)

          Nagyon jól indult a reggelem. Olyan finom étkeket ettem, hogy az összes uszonyomat megnyaltam utána. Aztán úsztam egy kört, találkoztam a halbarátaimmal, és még újdonsült ikrákat is láttunk…

          Egyszerre belegabalyodtam valamibe. Azon kaptam magam, hogy felfelé haladok. Víz nélküli, száraz világban találtam magam. Anyám már mesélt valamikor erről a helyről. Itt él a simabőrű, gyilkoló vadállat, amit úgy hívnak: ember. Az ember gyönyörű, burjánzó világot kapott, és elrontotta.

A vizet szennyezte, a fákat kivágta, a levegőt mindenfélével megrontotta, az állatokat folyamatosan gyilkolja. Miközben attól rettegtem, hogy éppen az emberrel fogok találkozni, kiszáradt a szemem, fáztam.

Valami hozzám ért. – Nicsak, egy ponty! – hallottam.

Utolsó erőmmel egy táblára függesztettem a tekintetemet. „Horgászni tilos!” – állt rajta. Azután a víz érintését éreztem…

          Most itt vagyok. Úszkálok, mint mindig, mióta az eszemet tudom. Folyton az jár az eszemben: lehet, hogy mégsem annyira gonosz lény az az ember?

s223233

DIÁKTOLL PÁLYÁZAT  2022/23.  III.kcs: 7-8. évf.

ARANYFOKOZATÚ MINŐSÍTÉSÚ VERSENYZŐ:
Lauter Kristóf, az Újhartyáni Német Nemzetiségi Általános Iskola 8.a osztályos tanulója:
LAUTER1 KRISTÓF


Felkészítő tanára: Rizmajerné Surányi Bernadett tanárnő.

Kristóf
ARANYFOKOZATÚ minősítése mellett, aranyérem, serleg és oklevél díjazásban is részesül!


A győztes fogalmazás címe:  Kifogtam az aranyhalat

Fáradt voltam, sok volt a tanulnivaló az iskolában a héten.

Készülök a felvételire, de végre itt a várva várt hétvége. Magányra is vágytam, most, hogy kamaszodom, mindig összezördülök valakivel. Kimentem a közeli tó partjára.

Magammal vittem a merítőhálómat, hátha fogok valamilyen halat. Letelepedtem a fűre és csak bámultam a tavacska kék vizét, hallgattam a madarak csicsergését.

Aztán gondoltam egyet, és a hálót a víz alá merítettem. Néhány perc múlva éreztem, hogy valami mocorog a hálóban. Amikor kiemeltem láttam, hogy hét kis ponty ugrándozik benne. Megsajnáltam és visszaengedtem őket saját élőhelyükre. Ekkor nagyot csobbant a víz és egy hatalmas tükörponty úszott egyenesen a háló felé. Szinte repülve hirtelen bele is csobbant. Nagyon szelíd jószágnak tűnt.

Kiemeltem, s ahogy megfogtam a pikkelyei szép sorban csillogó arannyá változtak. S ezután jött csak ám a nagy meglepetés! Az aranyponty megszólalt. Azt hittem álmodom. - Azoknak a pontyoknak az édesanyjuk vagyok, akiknek megkönyörültél az életén, ezért teljesítem három kívánságodat! Elgondolkodtam… Kérjek gazdagságot?

Nem. A gazdagságnál vannak sokkal fontosabb dolgok. Háború van. - Az első kívánságom: Legyen béke az egész földön! Emberek milliói küzdenek betegséggel, a covid is sok áldozatot követelt. - Tehát a második kívánságom az, hogy szűnjön meg minden betegség! Mi legyen a harmadik? - morfondíroztam magamban.

Még sokat tudnék sorolni, mert annyi minden jó lenne. Szeretnék egy új bicajt, mert már a réginek rossz a váltója. Egy videó játéknak is örülnék, mert az osztályban mindenki a pókember legújabb kiadásával játszik, csak én nem.

Már majdnem döntöttem, mikor belém hasított a lelkiismeret-furdalás. Mégsem pazarolhatom el az utolsó kívánságom ilyen dolgokra, hiszen már csak egyet kérhetek.

Ekkor kimondtam azt, ami abban a pillanatban eszembe jutott. - Legyen minden ember szívében szeretet! Erre az aranyhal ismét megszólalt: - Teljesítem mindhárom kívánságodat! Sőt még egy ráadást is adok.

Azzal megrázta magát és minden aranypikkely az ölembe hullott.
- Nem kértél gazdagságot, ezért megajándékozlak. Szedd össze és vidd haza az aranypikkelyeimet!
Egy perc alatt eltűnt a habokban.
- Köszönöm!- kiáltottam utána.
Miután elúszott, sokáig bámultam a vizet. Álom volt vagy valóság? Nem tudtam mit kezdjek ezzel az élménnyel. Aztán kis idő múlva nyugalmat és boldogságot éreztem, mert tudtam, ha a kívánságaim teljesülnek szép lesz a világ!
Hazaballagtam.
Otthon édesanyám azzal fogadott, hogy most mondták be a hírekbe, hogy vége a háborúnak.
Ez a kezdet.
Remélem, a többi kívánságom is teljesülni fog!

s223233

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Amennyiben tovább használod weboldalunkat, úgy elfogadod a cookie-kat. A részletekért kattints ide!