Kutató munka
A csapatunk fölkereste Palcsó Irénke nénit, aki 1941.12.05-én született Tápiószelén. Irénke néni elmesélte, hogy gyermekkorában nagyon szegények voltak és sokat nélkülözött.
Már 8- 9 évesen besegített a konyhában. Voltak ételek , melyeket ő készített el míg édesanyja dolgozott. Megtudtuk, hogy táplálékukat maguk termelték.
A kert, az ól, a mező adta egész évi táplálékukat. Hetente egyszer ettek húst, a többi napon krumpli, tészta, és zöldségfélék voltak. Gyümölcs akkor volt, amikor érett.
Alapfűszereket használtak: só, bors, babérlevél, kömény, petrezselyem, kapor, rozmaring.
Délben kétféle étel került az asztalra, valamilyen leves mindig megtalálható volt. Mellé valamilyen tésztaételt, illetve babból készült ételeket ettek. Náluk gyakran került az asztalra a lebbencsleves és a hagymás bab. Mi ezeket a recepteket jegyeztük le és készítettük el.
Lebbencsleves
Hozzávalók:
1 csokor petrezselyem
1 közepes db vöröshagyma
25 dkg burgonya
10 dkg füstölt szalonna
20 dkg lebbencstészta
evőkanál olaj
300 g lisz
3 db tojás
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
őrölt fűszerkömény ízlés szerint
fűszerpaprika ízlés szerint
2 l víz (kb.)
Elkészítés
A lisztet mély tálba helyezzük, közepébe mélyedést vájunk, a tojásokat beleütjük. először ujjainkkal elkeverjük a lisztet, azután kezünkkel kemény tésztát gyúrunk. Cpókra vágjuk és pihentetjük.
Majd kinyújtjuk és földaraboljuk.
A zöldségeket és a szalonnát előkészítjük, kockákra vágjuk. Előveszünk egy nagy lábast, amiben a levest is fogjuk főzni, és lepirítjuk a szalonnát. A kisült zsírjában a felaprított hagymát üvegesre pároljuk. Jöhet a csuszatészta, amit egy picit megpirítunk a hagymán.
Hozzáadjuk a fűszereket, óvatosan megkavargatjuk, és felöntjük kb. 2 dl vízzel. Egy rövid ideig hagyjuk az alapot párolódni. A felkockázott burgonyát hozzáadjuk, majd felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje a burgonyát.
Amennyiben szükséges, utóízesítünk.
Ha a burgonya és a tészta is megpuhult, petrezselyemmel és a lepirított szalonnával megszórva tálaljuk!
Hagymás bab
Hozzávalók
3 evőkanál étolaj
200 g füstölt szalonna
4 fej vöröshagyma
1 fej vörös hagyma az előfőés egy nagyon zéshez
5 gerezd fokhagyma
400 g száraz bab
sűrített paradicsom
babérlevél
bazsalikom
só
feketebors (őrölt)
víz
Elkészítés
A száraz babot előző este beáztatjuk. A beáztatott babot sóval, bazsalikommal, 1 fej vöröshagymával puhára főzzük. A szalonna bőrét levágjuk és felkockázzuk.Az étolajon elkezdjük a szalonna zsírját kiolvasztani.Közben a vöröshagymát felkarikázzuk. Ha kiolvadt a szalonna zsírja, rádobjuk a vöröshagymát és rányomjuk a fokhagymát. Üvegesre pároljuk. Ha szép üveges a hagyma, adjuk hozzá a sűrített paradicsomot és a babot. Öntsük fel a bab főzőlevével, amennyi ellepi. Majd főzzük, míg elforrja a levét. Közben fűszerezzük
.