Csicseriborsók csapata

"Rigó Énekeljen!" gyakorlati forduló 3. osztály.

2020. december 02.
335
0
Csicseriborsók csapata

csicseri1

csicseri2

csicseri3

csicseri4

csicseri5

csicseri6

csicseri7

csicseri8

Kutató munka

A csapatunk fölkereste Palcsó Irénke nénit, aki 1941.12.05-én született Tápiószelén. Irénke néni elmesélte, hogy gyermekkorában nagyon szegények voltak és sokat nélkülözött.  
 

Már 8- 9 évesen besegített a konyhában. Voltak ételek , melyeket ő készített el míg édesanyja dolgozott. Megtudtuk, hogy táplálékukat maguk termelték.  

A kert, az ól, a mező adta egész évi táplálékukat. Hetente egyszer ettek húst, a többi napon krumpli, tészta, és zöldségfélék voltak. Gyümölcs akkor volt, amikor érett.

Alapfűszereket használtak: só, bors, babérlevél, kömény, petrezselyem, kapor, rozmaring.

Délben kétféle étel került az asztalra, valamilyen leves mindig megtalálható volt. Mellé valamilyen tésztaételt, illetve babból készült ételeket ettek. Náluk gyakran került az asztalra a lebbencsleves és a hagymás bab. Mi ezeket a recepteket jegyeztük le és készítettük el.

Lebbencsleves

Hozzávalók:

1 csokor petrezselyem

1 közepes db vöröshagyma

25 dkg burgonya

10 dkg füstölt szalonna

20 dkg lebbencstészta

evőkanál olaj

300 g lisz

3 db tojás

só ízlés szerint

bors ízlés szerint

őrölt fűszerkömény ízlés szerint

fűszerpaprika ízlés szerint

2 l víz (kb.)

Elkészítés

A lisztet mély tálba helyezzük, közepébe mélyedést vájunk, a tojásokat beleütjük. először ujjainkkal elkeverjük a lisztet, azután kezünkkel kemény tésztát gyúrunk. Cpókra vágjuk és pihentetjük.

Majd kinyújtjuk és földaraboljuk.

A zöldségeket és a szalonnát előkészítjük, kockákra vágjuk. Előveszünk egy nagy lábast, amiben a levest is fogjuk főzni, és lepirítjuk a szalonnát. A  kisült zsírjában a felaprított hagymát üvegesre pároljuk. Jöhet a csuszatészta, amit egy picit megpirítunk a hagymán.

Hozzáadjuk a fűszereket, óvatosan megkavargatjuk, és felöntjük kb. 2 dl vízzel. Egy rövid ideig hagyjuk az alapot párolódni. A felkockázott burgonyát hozzáadjuk, majd felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje a burgonyát.

Amennyiben szükséges, utóízesítünk.

Ha a burgonya és a tészta is megpuhult, petrezselyemmel és a lepirított szalonnával megszórva tálaljuk!

Hagymás bab

Hozzávalók

 3 evőkanál étolaj

200 g füstölt szalonna

4 fej vöröshagyma

1 fej vörös hagyma az előfőés egy nagyon zéshez

5 gerezd fokhagyma

400 g száraz bab

sűrített paradicsom

babérlevél

bazsalikom

 só

feketebors (őrölt)

víz

Elkészítés

A száraz babot előző este beáztatjuk. A beáztatott babot sóval, bazsalikommal, 1 fej vöröshagymával puhára főzzük. A szalonna bőrét levágjuk és felkockázzuk.Az étolajon elkezdjük a szalonna zsírját kiolvasztani.Közben a vöröshagymát felkarikázzuk.  Ha kiolvadt a szalonna zsírja, rádobjuk a vöröshagymát és rányomjuk a fokhagymát. Üvegesre pároljuk. Ha szép üveges a hagyma, adjuk hozzá a sűrített paradicsomot és a babot. Öntsük fel a bab főzőlevével, amennyi ellepi. Majd főzzük, míg elforrja a levét. Közben fűszerezzük

.

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Amennyiben tovább használod weboldalunkat, úgy elfogadod a cookie-kat. A részletekért kattints ide!