7- 8. ÉVF. RIGÓ PROJEKT: Hepp-Pikk

2022. december 01.
344

18. "Rigó Énekeljen!" Környezetvédelmi Csapatverseny 7-8. évf. -  2. forduló

Maximális 100 kuka, azaz 100 pontos  ARANYFOKOZATÚ MINŐSÍTÉSÚ CSAPAT a
Hepp-Pikk csapata!
Békés - Dr. Hepp Ferenc Általános Iskola ( Balázs Luca, Jónás Petra, Ollári Anna, Sztojka Fanni)

Kedves csapattagok,  "nézzetek bele"  TI is a Hepp-Pikk  csapat  2. fordulós projekt munkájába:


„A mi játszóterünk” problémája: „A mi játszóterünket” egy Élővíz-csatorna választja el az iskolánktól, így suli után, vagy testnevelés órán is sok időt töltünk ebben a gyönyörű, természetközeli környezetben.

Az általunk választott terület magába foglal egy kicsiknek tervezett játszóteret, egy futópályát, egy fitneszparkot és egy fákkal teli sétányt a víz partján. A fűz és gesztenyefák árnyékába sorban padok vannak, ahol a gyerekeken kívül kis gyerekes családok, kutyát sétáltatók, idősek meg tudnak pihenni.
DE! Ahogy jobban szemügyre vettük ezt a gyönyörű környezetet, eldobott szemetet találtunk.

Tervezett lépések:
1. Információkgyűjtése a területről, a területet használóktól
2. A területen lévő „eldobott” szemét összegyűjtésének megszervezése, felemerülő kérdések tisztázása pl.: az összegyűjtött szemetet milyen módon fogjuk majd rendezni. “Hol gyűjtsük össze?” – ahonnan esetleg a helyi cég felveheti a zsákokat, mielőtt a kóbor kutyusok neki látnának újra kicsomagolni azt.
3. Eszközök beszerzése. A feladat nagyságához mérten választunk megfelelő zsákot, kesztyűt. Fontos, hogy szemetet szedni, csak is felelősségteljesen lehet.
4. Szemétgyűjtés az adott területen
5. Tapasztalataink alapján javaslat írása a helyi önkormányzati képviselőnek Javaslattétel: - zárt hulladékgyűjtők kihelyezése (hogy a szél ne tudja kifújni a szemetet a kukából) - lehetőség biztosítása a PET, fémhulladékok gyűjtésére - kutyaürülék gyűjtők kihelyezése a sétány mellé - a helyes viselkedésre felhívó plakátok elhelyezése

6. Tapasztalataink alapján beszélgetés a terület használóival, osztálytársainkkal pl.: az iskolánkba járó gyerekekkel, hogy ne dobják el a szemetet, hanem vigyék el a kukákig esetleg a szelektíven gyűjthető hulladékokat vigyék el az iskolai gyűjtőbe vagy haza.

Tapasztalatok a tevékenység során:
- megtapasztaltuk, hogy jó dolog együtt valami jót tenni
- közösen elértük, hogy kevesebb legyen a szemét „játszóterünkön”
- a szemetelést nem sikerült teljesen megszűntetnünk, de elértük, hogy mások is odafigyeljenek
- ez a projekt felhívta a figyelmet a környezet tisztaságának megóvására, ezen belül az eldobált szeméttel kapcsolatos környezeti és társadalmi problémákra a jövő vonatkozásában is.

Lehetőséget adott az iskolánknak, osztályunknak a környezetvédelmi irányú közösségi szolgálat megszervezésére, megvalósítására, valamint közösségi élményt is nyújtott.

Közös munka öröme – nagy öröm volt számunkra, hogy együtt dolgozhatunk az általunk kiválasztott cél megvalósulása érdekében

Célunk elérése – a terület megtisztult, tapasztalatainkat megosztottuk másokkal Együttműködés – a feladat megoldásában csapatunk minden tagja részt vett.

s223233

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Amennyiben tovább használod weboldalunkat, úgy elfogadod a cookie-kat. A részletekért kattints ide!