Kétmilliárdot tesznek Nyíregyháza ékszerdobozába
 
Nyíregyháza, Sóstó – A 100 százalékban támogatott projekt nem kapott ugyanekkora támogatást a lakossági fórum résztvevõitõl.

Több mint kétmilliárd forintot költenek a jövõben Sóstógyógyfürdõ fejlesztésére. A városvezetés a közelmúltban lakossági fórumot szervezett a Svájci Lakban, hogy a tervekrõl tájékoztassa a nyíregyháziakat, véleményeztesse az elképzeléseket. – A fenntartható, komplex szolgáltatásfejlesztés és funkcióbõvítõ pályázati beruházás keretében megújul a tó körüli sétány, gazdagodik a fürdõ gyógyászati palettája és új attrakció születik a Nyíregyházi Állatparkban. Az uniós és hazai forrásból, mintegy 2,1 milliárd forintból megvalósuló projektnek 7 eleme van.

– Bízunk benne, hogy a beruházások nemcsak a Sóstóra látogató turisták, hanem a szakmai befektetõk figyelmét, érdeklõdését is felkeltik. Az egészségturizmus fellendítésének kulcsa, hogy Sóstó gyógyhely minõsítés kapjon. A szálláshelyek bõvítésére sajnos nem ad lehetõséget a jelenlegi projekt, ez a feladat a vállalkozói szektorra vár – mondta dr. Kovács Ferenc polgármester, majd hozzátette: a gyógyszálló és a négyévszakos korcsolyapálya létrehozása egyelõre nem valósul meg, Sóstó gyógyhellyé nyilvánítása ugyanakkor már folyamatban van.

Pálinkaház: újratervezés

A fórumon felszólaló László Zsolt szerint a Múzeumfalunál építendõ pálinkaház jó ötlet, de a tervezett épület nem illik az adott környezetbe, idegen a szatmári, beregi népi építészettõl, inkább egy tûzoltószertárra hasonlít. Páll István, a Sóstói Múzeumfalu igazgatója is az arculatváltoztatás mellett érvelt, hozzátéve, hogy a helyszín (a Múzeumfalu jelenlegi parkolója) sem tûnik bölcs választásnak, és szívesen felajlánlja segítségét az újratervezésben.

Egy középkorú úr felvetette, hogy jóval nagyobb fórumon, internetes honlapon kellene szavaztatni a kétmilliárdos fejlesztéseket bemutató terveket, elképzeléseket, ám ezt a polgármester „leszavazta”.

Péter Ferenc egy kis zöldség-gyümölcs piacot is szívesen látna Sóstón. – A kempingezõknek, turistáknak nem kellene a belvárosi piacra utazniuk friss, szép élelmiszerekért, a helyi termelõk pedig kapva kapnának az árusítási lehetõségen – érvelt javaslata mellett. – Az elképzelés jó és támogatandó, de jelenleg nincs rá pénz – érkezett a kijózanító válasz. A felszólaló Sóstó tüdejének védelmében is szót emelt, mondván: a földben lévõ termálvíz kiaknázása a téli fûtési szezonban óvná az egyre fogyatkozó erdõt.

Nem lennének szállásgondok
Stick Gyula szerint a volt úttörõ táborban található szálló felújítása orvosolná a férõhely-gondokat Sóstón. – Ha a jelenlegi projekt erre nem ad lehetõséget, befektetõt kell keresni. Addig is azonban ne feledkezzünk meg az épület állagmegóvásáról! – figyelmeztetett.

Csilla, a lakossági fórum utolsó felszólalója azt javasolta, hogy kapjon elegánsabb külsõt a csónakház, amit az 1932-es, korhû minta szerint kívánnak helyreállítani a tervezõk. A helyi vállalkozók az idegenforgalmi szezon bõvülésében látják a turistaszám-emelkedés lehetõségét. Mint mondták: a nyári fõszezon mellett a látnivalók és a szolgáltatások õsszel és tavasszal, sõt, még télen is sok gyógyulni és kikapcsolódni vágyót vonzhatnak erre a településrészre.


Tervek és tények:
Az állatparkban új kifutó épül, amely Dél-Amerika élõvilágát mutatja be, hatalmas kilátó, függõhíd, játszótér és látványkonyha várja majd a látogatókat.

A Múzeumfalunál pálinkaházat (technológiai udvart és fogyasztóteret) hoznak létre, így a pálinka fõvárosává válik Nyíregyháza.

A fürdõben befedik a nagy medencét és bõvítik a gyógyászati részleget.

A pályázat 100 százalékban támogatott, a komplex beruházás azonban szálláshelybõvítést nem tartalmaz.

Bõvül a parkolóhelyek száma: az állatparkben a jelenlegi 112-rõl 224-re, a Parkfürdõben a jelenlegi 42-rõl 114-re.

A Tófürdõ körül megújul a kavicstalaj, a sétányon 2 méter széles térkõburkolatot és 1 méter széles futópályát építenek ki.

A fõbejárattal szembeni sétányon 10 mobil pavilont helyeznek el, szélesítik a kis hidat, fejlesztik az élményfürdõ és a parkoló közötti sétányt, körüljárható lesz a tó.

A régi úttörõ tábor területén megújul a sportpálya, nézõtér, mobilszínpad, raktár, öltözõ és vendéglátóegységek telepítését tervezik.

Forrás: www.szon.hu