Fényszínház és mûvészeti központ épül Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdõn
 
Turisztikai attrakcióként fényszínház és mûvészeti központ létrehozását tervezi a Nyíregyházához tartozó üdülõhelyen, Sóstógyógyfürdõn a helyi Lofton Építõipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.; a 100 millió forint értékû beruházás megvalósításához a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhely közgyûlése legutóbbi ülésén elõzetes hozzájárulási szándéknyilatkozatot fogadott el.

Perjéssy László, a cég projektvezetõje az MTI-nek pénteken elmondta: terveik szerint a látványosságnak, valamint a szórakoztatócentrumnak a Sóstói-tó felülete ad helyet.

A fényszínházi produkció a víztükör fölött lesz majd látható, a tóba telepített szivattyúkkal 12 méter magasra vízpermetet juttatnak, s a vízfüggöny lesz a “mozivászon”, amelyre filmeket vetítenek. A nézõk a parton állva gyönyörködhetnek majd a hat méter sugarú körre vetített alkotásokban.

A projektgazda kiemelte, hogy a sóstógyógyfürdõi látványosság az elsõ magyar fényszínház lesz, tudomásuk szerint hasonló Európában Londonban, Prágában és Kijevben, míg Európán kívül New Yorkban, Torontóban és Sydneyben mûködik.

A fényszínházzal különleges moziélményt szeretnének teremteni, hiszen a fátyolként lebegõ vízpermeten látott képek olyan látszatot keltenek majd, mintha a tó habjai közül bukkannának fel az alkotások szereplõi.

Perjéssy László tájékoztatása szerint a tavon egy stégen építik fel a mûvészeti központot. A tó túlpartjáról nézve a létesítmény olyan lesz, mint egy kikötött hajó. A tervek szerint a központban elõadóesteket, különbözõ mûvészeti bemutatókat, kiállításokat és filmvetítéseket rendeznek.

A kft. a beruházást európai uniós támogatással szeretné megvalósítani, s annak elnyerésére a szükséges dokumentumokat már be is nyújtotta az Észak-alföldi Regionális Operatív Programalaphoz. A kivitelezés 2014-ben indulna és abban az évben be is fejezõdne.

A tó tulajdonosa, a nyíregyházi önkormányzat – mint azt Kovács Ferenc, a város polgármestere az elõzetes szándéknyilatkozatról döntõ csütörtöki közgyûlésen hangsúlyozta – a végleges hozzájárulást az uniós támogatás megítélése után adja ki a fényszínház és mûvészeti központ beruházójának.

Forrás: www.szon.hu